Съдове за готвене

Намаляването на токсините у дома с нетоксични съдове и прибори за готвене се превърна в приоритет за мнозина последните години. Интереса и запознаването на хората именно как да разпознавал качеството и съответно ползата от това в същност е чудесно начало за започване на едно здравословно и по-полезно хранене. Тъй като всички ние прекарваме повече време в нашите кухни и готвим почти за всяко хранене, има смисъл да преоценим избора си и да търсим по-добри и по-здравословни продукти за дома. Инвестирането в безопасни съдове за готвене и кухненски аксесоари, гарантира, че всяка храна приготвена у дома, има положително въздействие върху Вас и здравето на Вашето семейство. Просто казано, почни няма значение дали купувате био храни и ги готвите в и със съдове, които са с ниско качество и токсикират храната. Малко по-надолу ние от DenDom.bg ще Ви представим препоръчани от нас съдове за готвене, кухненски аксесоари и прибори, които препоръчваме за употреба, а сега ще Ви опишем прибори и съдове, които трябва да премахнете от кухните си.

Тигани с незалепващо тефлоново покритие: Повечето традиционни тенджери и тигани с незалепващо покритие са покрити с PTFE – (политетрафлуороетилен), това изкуствено пластмасово съединение преди години е било направено с перфлуорооктанова киселина (PFOA), но от 2015 г. PFOA е забранено за използване. Доказано е, че съдове за готвене с PFOA отделят токсични изпарения във въздуха и храната Ви при прегряване. Известно е, че тези изпарения във въздуха убиват птици и дори водят до това, че хората показват грипоподобни симптоми. Освен това, когато тефлонът остарява, той има тенденция да се напуква и лющи, което Ви излага на опасност от поглъщане на токсични частици. Потенциалните рискове за здравето включват безплодие, рак, увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб, имунна дисфункция и дисфункция на щитовидната жлеза.

Стари калайдисани медни съдове: Въпреки, че ръчно изработените медни тенджери и тигани на Вашите баба и дядо са това, от което са направени селските кухненски мечти, би било правилно да се използват като декор, а не за готвене. Когато се готвят кисели храни, киселината разяжда необлицованата мед и това може да доведе до токсичен страничен продукт, който прониква в храната Ви. Също така е правилно да се избягва употребата на медни съдове, които са калайдисани, тъй като много често в калая има олово и може да предизвика тежки последствия и алергични реакции. Макар, че вече медните съдове са със стоманена вътрешна облицовка, все още може да се намерят, такива, които не отговарят на изискваният ни.

Пластмасови съдове и прибори за готвене от ниско качество: Когато се използват при нагряване или киселинни условия, е установено, че пластмасата отделя не желани химикали в храната, така че избягвайте да комбинирате пластмаса и храна, когато е възможно. Здравните опасения около пластмасите включват нарушаването на хормоните – особено естрогена, потенциалния по-висок риск от сърдечни заболявания, чернодробна токсичност, диабет, респираторни проблеми и др. Когато става въпрос за развитието на децата, проблемите с обучението и дори с поведенческите проблемни са свързани с високи дози BPA и фралати, двата най-често срещани и проблемни химикала, открити в пластмасите.

Нетоксични съдове за готвене предложени от DenDom.bg: Това са нашият избор за по-чисти и по-безопасни съдове инструменти за готвене и прибори.

Съдове за готвене от стъкло: Ние препоръчваме и харесваме употребата на стъклени съдове за готвене, защото стъклото задържа топлината по-добре от метала и защото стъклото е един от най-лесните за почистване материали. Намираме това за особено полезно през празниците, когато се готвят многобройни ястия за много хора. Единственият минус на стъклените съдове за готвене е, че с тях трябва да се борави внимателно, тъй като са чупливи. Резките температурни промени, също могат да доведат до счупване на съда, така че оставяйте ястията да се охладят добре, преди да ги поставите в хладилник.

Неръждаеми стоманени съдове и прибори: Неръждаемата стомана е отличен избор за готвене и печене, тъй като е издръжлива, устойчива във времето и не реактивна. Докато тенджерите и тиганите, които използвате, са направени от качествена неръждаема стомана няма да получавате отлюспване или изпадване на покрития – нещо което трябва да имате предвид, когато купувате, комплекти за готвене на по-ниска цена. Съдовете за готвене от неръждаема стомана са по-лесен материал за съхранение и поддръжка, като не винаги цената им е по-висока от всички останали съдове за готвене с покрития. Когато готвите, първо загрейте съда и след това добавете студено олио, за да избегнете залепването. Когато печете, не забравяйте да намажете тавата си, за да предотвратите залепване, или да използвате домакинска хартия.

Медни съдове за готвене: Медните съдове за готвене са значителна инвестиция, те си заслужават всяка стотинка. Медта се загрява много по-бързо и се готви по-равномерно от неръждаемата стомана, което Ви позволява да регулирате по-добре температурата, което прави шансовете за пресготвяня или изгаряне на храната минимални. Медните съдове също задържат топлината за много по-дълго време. Какво прави медните комплекти, които познаваме и обичаме днес, различни от медните тенджери на баба? Новите поколение медни съдове за готвене са облицовани във вътрешната си част с неръждаема стомана.

Чугунени съдове за готвене: Чугунът издържа вечно и е друга инвестиция в кухнята, от която не бива да се свените. Наистина вярваме, че всеки дом трябва да има поне една чугунена тенджера. Готвенето с чугунени съдове има безброй предимства, като равномерно разпределяне на топлината, невероятно задържане на топлината и готвене без излишни усилия. В някой случаи почистването не включва нищо повече, от бързо избърсване с влажна или мокра кърпа. Когато е обработен правилно, Вашият чугунен съд е естествено незалепващ, освен това, колкото повече го използвате, толкова по-добър става.

Керамични съдове за готвене с незалепващо покритие: Ако търсите съд с незалепващо покритие без потенциална вреда от тефлона, помислете за съдове за готвене с керамично покритие. В повечето случаи тези съдове са произведени от висококачествен лят алуминий, който спомага за равномерното разпределение на температурата и устойчивост на съда. Керамичното покритие е на минерална основа без вредни за здравето токсични съставки, като PTFE, PFOA, PFA, олово, кадмий, никел и др. вредни за човешкото здраве химични елементи. Важно за тези съдове, е че трябва да се пази керамичното покритие от надраскване, като се използват дървени или силиконови прибори за готвене. По този начин се запазват неговите незалепващи свойства.

Силиконовите прибори за готвене и дървените прибори за готвене са два безопасни и ефективни материала за използване. И двата прибора предотвратяват надраскването на дъната на тенджерите и тиганите, като силиконовите имат висока топла устойчивост и не залепват. Дървените прибори за готвене са издръжливи и безопасни за използване срещи незалепващи повърхности.

Не може да се говори за нетоксични съдове за готвене без да се обсъди нетоксични решения за съхранение на храна. Стъклото е най-добрият избор, когато става въпрос за съхранение на храна. Независимо под формата на буркан или различни контейнери с капаци, това е най-сигурният вариант за съхранение на храна. Също така добър вариант са миещите се многократни обвивки с пчелен восък. Те поддържат храната и зеленчуците по-свежи за по-дълго време.