Презентация на храна

Презентацията на храната е изкуството да се модифицира, обработва, подрежда или декорира храна, за да се подобри нейната естетическа привлекателност. Визуалното показване на храна има голямо значение за много готвачи и консуматори на храна. Става дума не само за декориране на храната, но и за това да я направим по- вкусна психологически за клиентите. Клиентите обичат, когато храната е подредена и сервирана правилно. Това показва стандарта и нивото на ресторанта. Клиентите в Индия особено оценяват качеството и вкуса на дадено ястие, без всъщност да го дегустират въз основа единствено на начина, по който храната им е представена. По този начин представянето на храната е толкова важно, колкото и нейния вкус и аромат. Въпреки, че може да изглежда тривиално, поднасянето и примамливото представяне на храна е изкуство и изисква внимание към детайла. Пропорционирането на храната е от решаващо значение, ако искате да я поставите правилно в чинията. Правилното пропорциониране на ястието е от съществено значение на само за неговата привлекателност, но също така играе важна роля в контрола на разходите, било то в ресторанта или домакинството.

Изберете правилния размер на чинията. Размерът на чинията или купата трябва да съответства на порцията поднесена храна. Изглежда непрофесионално, ако размерът на чинията е твърде малък за сервираната порция храна. Така представено, ястието ще изглежда разхвърляно и претрупано. От друга страна малките порции поднесени в големи чинии изглеждат оскъдни. Можете да оставите сантиметър и половина разстояние между храната и вътрешни ръб на чинията.

Следваща важна стъпа в презентирането на храната, е начина, по който сглобявате или стилизирате ястието. Най важното правило е балансирането на контраста и разнообразието. Декорирането на ястието повече, от колкото е необходимо, също може да го развали или да го направи не привлекателно за окото.

Позиционитайте основната съставка като център на вниманието и накарайте другите елементи да я допълват, вместо да я скриете. Също така обърнете внимание на цветовете. Билките и зеленчуците внасят цвят и вкус на ястието. Играйте с цветовете и текстурите в чинията, като добавяте различни сосове. Според психологията на клиента, сервирането на странни на пръв поглед не съвместими продукти, като скариди и гъби например, допринася за визуална привлекатеност. Въпреки това, не прекалявайте със стайлинга. По- добре е да го направите просто, от колкото да създате ястие претрупано и трудно за консумация.

Подборът на подходящата и правилна чиния е много важен. По-голямата чиния ще ви даде повече протрансво за работа с вашата креативност, но имайте пред вид, че не е нужно да пълните чинията си, толкова, че да не остане място и да започне да изглежда претрупана.

 Няма значение, колко вкусна е храната, никой не би се изкушил да я консумира, ако е сервирана в не привлекателна чиния. Това би свалило нивото на ресторанта и би отблъснало клиената. Извършвайте редовни проверки за да заменяте всичкия нащърбен и начупен порцелан. След, като разберете тънкостите на избора на съдове за хранене, можете да експериментирате с различни форми, размери и цветове на чинии.

Въпреки, че звучи просто, процесът на гарниране на ястието подобрява неговата текстура и вкус и също изисква внимание и прецизност. Вкусът и усещането на гарнитурата ще допринесат за текстурата на ястието, следоватено трябва внимателно да изберете гарнитурата си и да не прекалявате с нея. Може да бъде просто цветна съставка, която, ако се сдвои създава по-примамливо ястие. Използвайте комбинации от различни плодове, сосове и семена, което ще добави към вкуса киселинност и текстура.

Важен детайл е и времето за поднасяне на храната. Уверете се, че не отделяте твърде много време, за да подредите, украсите, модифицирате ястие, което става студено, когато е трябвало да се сервира горещо или обратното. Не забравяйте да влкючите времето за сглобяване и украса на ястието във времето за готвене и също така информирайте гостите си за времето необходимо за неговото сервиране.

Направете ястията си да изглеждат неустоими с тези полезни и доказани техники за презентиране на храна.